Történet - A.C. Zrínyi

A.C. Zrínyi Sz.S.K.E.
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Az A.C. Zrínyi története

 
Az A.C. Zrínyi (volt Art-Corner) Szabadidő, Sport és Kulturális Egyesületet, 1990. március 30-án alapította 18 fő magán személy (az alapító tagok név szerint: Bíró János, Donáth Imre, Gódor Csabáné, Imrei Gyuláné, Dr. Komáromy Attila, Komáromy Csaba, Magyarfalvy Zsolt, Misik László, Nagykovácsi Tibor, Nánási Zoltán, Nánásiné Ilcsik Judit, Olaj Ferenc, Pintér János, Preszter Sándor, Szabó Istvánné, Sznák Zoltán, Tamáska János, Vida Jenő), valamint öt jogi személy (név szerint: Comet Kft; Kultúrsped Kft; N+P+T Kft; Radix Kisszövetkezet és Text Kft.).
 
 
Több átalakulás – és a régi-, egyesületi kapcsolódásukat veszített tagok ki-, és új tagok belépése −, után, valamint persze tevékenység-profil változások után, az A.C. Zrínyinek (Art-Cornernek) mára szinte már egyetlen tevékenysége a sporttevékenység. Ezen belül is a fő iránya labdarúgó csapatok üzemeltetése, és hangsúlyosan az utánpótlásnevelés. (Persze nem feledkezhetünk meg azért a túlnyomórészt szabadidős, síelő, és vitorlás tevékenységünkről sem).
 
 
A labdarúgó tevékenységünk alapján az Egyesület napjainkra (amennyiben természetesen a tradicionális nagy-, elsősorban a "profi" NB I-es, és NB II-es klubokat nem számítjuk ide), Budapest egyik legnagyobb, és bázis vállalati háttér nélkül alakult, működtetett, önerőből finanszírozott társadalmi szervezetévé-, sport egyesületévé vált. 2020. év elején, már 12 különböző korosztályos csapatot szerepeltet egymással párhuzamosan működő, és egymástól független bajnoki osztályokban.
 
 
Döntő, és említésre méltó momentum volt a focicsapat megalakítása életünkben. Történt ez valamikor, 1991. telén, a Pók utcai iskola tornatermében, ahová az "alapító atyák" egy héten kétszer, kispályázni jártak, az "ős csapattagokkal" (Art Corner Old Timer) együtt. Ott, és akkor, határozták el, hogy 1992. tavaszán-, nyarán megpróbálják.
 
 
Az ötletet tett követte, és az 1992. évi nyári felkészülés és edzőmeccsek után, az 1992/93-es bajnoki évben nevezete be először az Egyesület a futball-csapatát hivatalos bajnokságba. Bár a focicsapat két-három évente szinte alapjaiban változik meg szinte törvényszerűen (cserélődik, bővül, fejlődik, változik folyamatosan), 1992-óta állandó szereplője a Budapesti labdarúgó Szövetség különböző szintű bajnokságainak.
 
 
Külön kell kiemelni, hogy a 2009/2010 évi bajnoki évben, óriási, és szinte példa nélküli, és talán megismételhetetlen sikereket értek el felnőtt csapataink, hiszen mind a két osztályukban (első-csapat a BLSZ II-ben-, a tartalék-csapat pedig a BLSZ IV-ben) egymással egy időben, BAJNOKI címet nyertek! Más ilyen, és hasonló esetet (és hasonlóan sikeres egyesületet) senki nem tudott eddig Budapest labdarúgásában, a bajnokságok éltében találni. Egyelőre tehát úgy tűnik, példátlan ez a siker sorozat.
 
 
Összefoglalva, az egyesület életében, és Budapest labdarúgó életében is, jelen soraink keletkezésének időpontjáig (2019. december végéig) eltöltött 29 év alatt, összesen 14 bajnoki érmet nyertünk (7 aranyérem, 4 ezüstérem, és 3 bronzérem eddig a termés), és ezzel, a Budapesti Labdarúgó Szövetség utolsó 29 évének egyik-, (…ha nem „a" ) legsikeresebb Egyesülete vagyunk.
 
 
Önálló bekezdésben kell még kiemelni − még egyszer −, miszerint az Egyesület 2002-től kezdődően utánpótlás neveléssel is foglalkozik. Saját edzőink közreműködésével foglalkozunk utánpótlás-neveléssel. Az Egyesület a kezdetektől résztvevője, és alapító tagja a Magyarországon korszakos jelentőségű Bozsik programnak, és jelenleg, mind a négy Bozsikos korosztályban, az U-7-es-, az U-9-es-, az U-11-es és az U-13-as, korosztályokban, több párhuzamosan működtetett óvodai és iskolai utánpótlás bázissal, és csapattal rendelkezik.
 
 Az Egyesület rendelkezik továbbá (…hogy a felnőtt fociból se maradjunk ki) emellett, egy rendkívül sikeres, − jelenleg a legmagasabb ÖF osztályban −, az I. osztályban szereplő Öreg fiúk csapattal is.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz